De Buitenhof | actief en leefbaar. LogoBuitenhoftransparant

NU ALVAST OP DEBUITENHOF.INFO, STRAKS IN DE BUURTKRANT

Sinds april is de Humsterlandlaan de beroemdste straat van de Buitenhof. Over die straat fietst Sam Kroon terwijl hij ‘Hey, Marcooo, hai, primaaa!’ naar de camera roept. Dat filmpje ging viral op Tiktok en maakte Sam Kroon in één klap tot de beroemdste Buitenhoffer ooit. 

Wie in april door de stad liep, hoorde het overal om zich heen. “Hey Marco, prima!” Op schoolpleinen, op de markt, in kroegen en klaslokalen in heel Nederland: iedereen had de Tiktok van Sam Kroon (17) gezien en deed hem na.  “Ik kan niet normaal door de stad lopen”, zegt Sam. “Overal hoor ik ‘Marco prima’. Mensen spreken me aan en willen op de foto. Erg leuk! Ik voel me soms net Enzo Knol.”

Drie miljoen

Het is dan ook hard gegaan met zijn Tiktok. In zijn filmpjes doet Sam mensen op een grappige manier na. Vooral leraren en vaders zijn de klos. Alle personen heten steevast Marco of Lisanne. In zijn beroemdste filmpje doet Sam een vader na die vanaf zijn fiets een voorbijganger herkent: “Hey, Marco, hai, primaaaa!” Inmiddels is het filmpje 4 miljoen keer bekeken en heeft Sam 250 duizend volgers op Tiktok. Ook zijn andere filmpjes scoren miljoenen views. En dat is nog maar de stand eind april! “Ik zit nu echt op de top”, vermoedt Sam.

Sam had niet gedacht dat juist deze Tiktok het zo goed zou doen. “Het was een heel spontane video”, legt hij uit. “Hij stond er in vijf minuten op. Mijn moeder heeft hem gefilmd. Ik denk dat mensen de situatie erg herkenbaar vinden. En die naam ‘Marcooo’ rol erg lekker van de tong.” 

marcoprima

Entertainen

Sam had al tientallen filmpjes op Tiktok geplaatst voordat ‘Hey marco’ viraal ging. “De eerste was ook gewoon een dom dansje!” lacht hij. De eerste Tiktok die meer dan 100 duizend keer bekeken werd, was een zogeheten ‘duet’, waarbij twee mensen steeds op elkaar reageren. “Blijkbaar deed ik dat op een grappige manier. Mensen reageerden meteen: hier moet je meer mee doen!”  

Al snel begon Sam zijn eigen stijl Tiktoks te ontwikkelen: imitaties van ogenschijnlijk gewone mensen in herkenbare situaties. Die liggen hem goed. “Die doe ik in het dagelijks leven ook al”, zegt Sam. “Ik kan goed observeren en merk snel rare of herkenbare trekjes van mensen op. Daar geef ik dan mijn eigen draai aan.” Ook de namen Marco en Lisanne komen steeds terug. “Die riep ik een keer random en heb ik erin gehouden. Dat zorgt voor herkenning bij de kijkers.”

Het succes komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sam wil al van jongs af aan mensen entertainen. Dat begon op de lagere school met vlogs op school. Raar doen en met een vreemd accent praten doet hij zijn hele leven al. Zijn vrienden en hij roepen al jaren ‘primaaaa’ naar elkaar. En nu is het opeens een nationale slogan geworden die op tassen gedrukt wordt!

Eindexamen

Hoe blij Sam ook is met de plotselinge roem, de timing is belabberd. Sam zit in 5 HAVO van het Augustinus en staat vlak voor zijn eindexamen. Hij staat er goed voor, maar het leren kost hem best wat tijd. Terwijl nu hét moment is om nieuwe leuke Tiktoks te maken en zijn volgers aan zich te binden. Ook heeft hij een aantal leuke aanbiedingen van merken, influencers en bekendheden op social media gehad. En Sam denkt serieus na over eigen merchandise  - hij heeft al contact met iemand die hem kan helpen. Maar hij heeft te weinig tijd om de aanbiedingen en plannen uit te werken.

Hoewel die keuze wel een beetje pijn doen, staat Sam er wel achter. Het is lastig om met social media je geld te verdienen. Eerst maar eens ervoor zorgen dat hij geen one day fly wordt. “Ik moet regelmatig – om de een of twee dagen – een leuke nieuwe video plaatsen die echt kwaliteit heeft. In de praktijk leer ik wel om daar nog beter in te worden. Imiteren is gelukkig heel breed, ik heb nog veel leuke ideeën” 

Na de zomer begint hij gewoon aan de Hanze met de studie ‘Built environment’, bouwkunde met een sterk maatschappelijk sausje. En mocht hij populair blijven op Tiktok, dan kan hij daar altijd nog verder mee.  “Maar na het examen ga ik eerst naar Albufeira!”

TikTok

Voor wie Tiktok niet kent: dat is een platform waarop vooral jongeren zelfgemaakte filmpjes delen. Wat onder de naam musical.ly begon als app om dansjes na te doen, is inmiddels het snelst groeiende socialmediakanaal ter wereld. Je kunt door allerlei filmpjes scrollen en op je eigen ‘For you’-page schotelt Tiktok je filmpjes voor die je op basis van jouw kijkgedrag leuk zou kunnen vinden. ‘Marco prima’ ging viral toen hij op veel For you-pages kwam. Je vindt Sam op Tiktok op @s4mkroon. Maar als je googlet op ’Marco prima’, vind je het filmpje ook meteen.

 

 

@s4mkroon Marcooo!👋👋 #fy #fyp ♬ origineel geluid - Sam Kroon

logo white large

Nextdoor is het besloten, sociale netwerk voor jou, je buren en je buurt. Het is de makkelijkste manier voor jou en je buren om online gesprekken te voeren en je leven te verbeteren in de echte wereld. En het is gratis.

Meld je aan en download de app ...

googleplay2xios app store badge2x