- Details
-
Gepubliceerd: maandag 12 december 2022 13:21
Groningen, december 2022
Beste buren,
Dank voor de leuke rondleiding gisteren! In je vorige brief had je mij uitgenodigd om de ‘korte kant’ van het park te bekijken, vanaf onze wijk gezien aan de rechterkant van het fietspad. Het had net een paar dagen flink geregend, dus de heggen en tuinen waren weelderig groen. Uiteindelijk mocht ik zelfs jouw prachtige, erg gezellige huisje bekijken.
Ik kon met eigen ogen zien dat de variëteit op het park in alle opzichten erg groot is. Dat zit hem bijvoorbeeld in de verschillen in de huisjes: moderne houten gebouwen met strakke verzorgde tuinen met kabouters, ecologisch verantwoorde rommeltuinen met zelfbouwkasteeltjes en alles wat er tussen zit. Je vertelde dat ze maximaal 4 meter hoog en 35m2 van omvang mogen zijn.
Ook zijn er bewoners van divers pluimage, vertelde je. Rustzoekers die in het weekend in stilte van het groen genieten, ijverige tuiniers, klussers wiens huisje nooit af is en mensen die veel samen met de parkgenoten doen. Bewoners die zeven maanden lang op het park wonen tot mensen die er zelden zijn. Mensen die van harmonie en laissez-faire houden en mensen die conflicten op de spits drijven. Kortom: een mini-samenleving op zich.
Dat heeft te maken met de geschiedenis van het park, legde je uit. Van oorsprong lagen hier meerdere terreintjes. Velen daarvan hadden moestuintjes. De minder bedeelde Groningers vulden hiermee hun rantsoen. Veel oudere bewoners hebben nog steeds een tuintje. De gemeente heeft die terreinen tot één tuindersvereniging gevormd, omdat ze graag regels wilde stellen aan het bonte gezelschap. Later pas kwamen de ‘groene’ bewoners erbij. Na een rumoerige tijd is er nu harmonie op het park!
De Buitenhoffers moeten helaas even wachten om zelf het park te kunnen bekijken, want van oktober tot Bevrijdingsdag is het park alleen open voor bewoners.
Het viel me op dat sommige huisjes en tuinen zoveel last hebben van hoog water. Niet alleen halve tuinen stonden onder water, maar op één plek ook het pad. Het wreekt zich dat onze beider huizen gebouwd zijn op veengrond. Je vertelde dat jullie daarover al in gesprek met de gemeente zijn geweest en goede afspraken gemaakt over onderhoud en – als het niet verbeterd - mogelijk zelfs een opknapbeurt. Dat is ook een idee voor onze wijk.
En wat een toeval dat jullie voorzitter Adelheid net langs kwam om een inspectierondje over het park te maken. Het was erg inspirerend om even te brainstormen over samenwerking en ideeën. Een bruggetje van de tuindersvereniging naar het Landje daar, wat een leuk idee! De Groene Bruggenbouwers hadden al contact met jullie gezocht. Op 1 oktober hadden we beide een evenement met natuurlijk voedsel hebben: wij een markt met lokaal voedsel, jullie een oogstfeest waarbij je onder andere sap maakt van fruit uit de tuintjes. We moeten maar snel verder praten.
Nogmaals dank voor de gastvrijheid. Ik nodig je graag uit voor een rondje door de Buitenhof. Waar ben je allemaal benieuwd naar?
Groet,
De buren van de Buitenhof
P.S. Nooit geweten dat de laatste huisjes bij het tunneltje naar de Piccardthof helemaal niet bij het park horen!
Groningen, december 2022
Beste buur,
Beste buren, dank je wel voor je warme belangstelling voor ons park. We troffen elkaar bij het fietspad, de verbindingsroute van jullie wijk, met en door ons tuincomplex heen, naar “onze’’ gezamenlijke stad Groningen. Ik zie heel vaak de buurtbewoners er overheen fietsen. Kinderen naar school en sport, moeders met kinderen in de bakfiets, wandelaars die hun hondje uitlaten. Op zondag wat vaker ouders met kinderwagens. Ik herinner me ineens weer de gladheid van drie jaar terug in het stadspark. Hebben jullie veel overleg met de gemeente over de fietsroute naar de stad?
Gelukkig troffen we elkaar op een warme herfstdag en kwam je daarbij ook Adelheid tegen. Zo krijg je ook meerdere perspectieven en werd de kennismaking ook extra uitgebreid met plannetjes en ideeën. Hartstikke leuk!
Na de wandeling bleef een van je eerste opmerkingen me bij, namelijk: Ik snap wel dat de heggen tot 1.80 hoog mogen, anders kijk je er zo overheen. Waarschijnlijk verschillen we zo’n 20 cm in lengte. Op plekken waar ik altijd doorloop, omdat de heg ondoordringbaar lijkt, kon je er zo overheen kijken. Ik merkte hierdoor dat ik automatisch op sommige stukjes wat harder doorloop. Ik vond het erg leuk je veel te vertellen en te laten zien. Grappig vond ik ook dat we het over nieuwsgierigheid hadden. Als je schrijft kun je eigenlijk niet zonder nieuwsgierigheid. Het opent deuren, zoals jullie interview met een van onze tuinleden laatst.
Heel graag leg ik van harte mijn oor bij jullie te luisteren. Ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar Ons landje daar, naar jullie gezamenlijke kunstwerk, de meest groene tuin van de buurt en de boomgaard. En ook naar wie de eerste bewoner was van de wijk. Als je het goed vindt neem ik misschien wat extra belangstellenden mee.
Hele hartelijke groet,
je buur TRV
- Details
-
Gepubliceerd: donderdag 22 september 2022 18:51
Groningen, september 2022
Beste buren,
Dank voor je leuke brief terug! Je uitnodiging heb ik met beide handen aangegrepen: op een mooie zomeravond ben ik het terrein van de TRV opgegaan. Onze wijk fiets of wandel je zo in. Maar omdat er een hek om jullie complex staat, lijkt het alsof het niet toegankelijk is. Maar de poort is gewoon open.
Het viel me op dat jullie terrein zo groot is – en dan heb ik nog maar één kant gezien. Minutenlang liep ik door groene, weelderige lanen met uitzicht op nóg groenere tuinen met een bont scala aan huisjes en huizen, van bouwval tot villa. Daar moest ik af en toe mijn nek wel voor draaien, want bijna alle huizen worden aan het zicht onttrokken door heggen of schuttingen. Hechten de bewoners zo aan hun privacy? En wat een rust en stilte, heerlijk!
Helemaal achteraan, achter jullie clubgebouw, stuitte ik op een plukbos. De paadjes waren bijna niet te onderscheiden, zo gul overgroeid was het bos. Aan de omvang van de bomen en struiken te zien staat het er al even. Over een paar weken zijn de meeste vruchten vast plukrijp! Kun je wat meer vertellen dit bos?
Je vroeg in je brief of we veel aan het onderhoud van je favoriete wandelroute door de wijk doen. Jazeker, de wijk blijft niet uit zichzelf zo mooi! Onder leiding van de werkgroep Groen gaat een groep vrijwilligers een paar keer per jaar woekerend groen te lijf. Zo worden de fruitbomen op jouw wandelpad tussen Fivelgolaan en Rozenburglaan gesnoeid. Het laatste project was de grote speeltuin: niet alleen is het houtwerk gerenoveerd, maar ook is alle gras van de paden geschraapt. We kunnen trouwens altijd een paar extra handen gebruiken!
De volgende keer dat ik bij jullie langskom, zou je me dan een rondleiding langs alle bijzondere plekjes willen geven?
Groet,
De buren van de Buitenhof
P.S. Volgende keer vertel ik meer over waar onze bewoners vandaan komen.
Groningen, september 2022
Beste buren,
Wat leuk dat je meteen de daad bij het woord hebt gevoegd en een kijkje bent wezen nemen op ons terrein. Leuk dat je Jacco, een van ons geïnterviewd hebt. We komen inderdaad dezelfde issues tegen en het is fijn elkaar zo op de hoogte te houden.
Ons terrein is inderdaad groot en dan vooral langgerekt. Je hebt eigenlijk het grootste gedeelte gezien. De kant richting de snelweg is wat kleiner en ligt aanmerkelijk lager.
Wat je al wandelend hebt ontdekt is idd ons plukbos/voedselbos. Dit stukje land lag jarenlang braak totdat de vereniging het op aanvraag in bruikleen kreeg van de gemeente. Destijds in 2012 heb ik nog de aanvraag voor een ooievaarsnest verzorgd samen met iemand die toen in het bestuur zat.
Afijn, het eerste jaar kwamen er Nijlganzen in – natuurlijk – maar uiteindelijk hebben er ook ooievaars op t nest gezeten.
We begonnen destijds met een smulroute, samen met nog meer leden van de werkgroep Natuurlijk Tuinieren. Er werden bomen uitgezocht die we bij een lokale kweker ophaalden, en deels lieten bezorgen. Er werden paaltjes gemaakt en een wandelroute door het riet en hoge grasgemaaid. Andere leden van de vereniging maakten tijdens een van onze klusdagen de houten vogelkijkhut.
De smulroute liep met kruiden en bessenstruiken door een groot gedeelte van het park heen. Doordat heel veel mensen zich destijds hebben ingezet om het natuurlijke karakter van ons park uit te breiden kwamen we in aanmerking voor vier stippen van het lieveheersbeestje. Dit is een soort milieukeurmerk van de A.V.V.N. (Algemene Volkstuinen Vereniging Nederland). Deze overkoepelende tuinvereniging is landelijk en ook weer aangesloten bij een internationaal netwerk. Ze streeft naar versterking van de positie van tuinparken.
Het rietland is de basis geweest van wat nu het voedselbos heet. Tijdens deze overgangsfase werd het riet verder gemaaid en is er hard gewerkt om er een permacultuur tuin annex voedselbos van te maken. Er zijn extra bomen en struiken geplant en je zult de bouwwerken en de kas ook wel ontdekt hebben.
N.a.v. je brief ben ik er even heen gewandeld en zag dat er wel weer werk ligt te wachten. Zo overwoekert momenteel de haagwinde veel struiken. Waarschijnlijk gaan er binnenkort weer mensen aan de slag. Ook hier zijn extra handen welkom.
Ik laat je ook graag de andere kant zien van ons park. Daar is de Paddepoel waar ook vleermuizen huizen en ooit een ringslang gespot is. In de buurt is ook ons huisje. Wij zitten enigszins in het midden. Ik haal je wel op bij het hek!
Welkom dus!
Liefs, de buren van TRV
P.S 1: Ons verenigingsgebouw is ook weer open!
PS 2: Hoe kijken jullie tegen alle festivals aan die nu plaatsvinden in het Stadspark. Ondervinden jullie er geluidshinder van?
- Details
-
Gepubliceerd: zaterdag 30 april 2022 16:24
Beste buren
Alle jaren dat de Buitenhof nu bestaat, wonen we naast tuin- en recreatieverenging (TRV) Stadspark. Wat doen de bewoners daar eigenlijk? En wie wonen er? Op deze website kun je onze buren wat beter leren kennen (en zij ons). Lees mee met de briefwisseling die we onderling begonnen zijn. Op onregelmatige tijden kun je de laatste brieven hier lezen.
Groningen, april 2022
Beste buren,
Twee jaar geleden vierden wij ons 20-jarig bestaan. In de laatste maanden van vorige eeuw werd de Buitenhof geboren, volgens ons de leukste wijk van de stad. In korte tijd verrees een wijk met bijna 600 huizen. Jullie zullen toen wel gekeken hebben: wat gebeurt daar? Daar ging het uitzicht en de blik op mooie zonsondergangen. Voor die tijd zaten jullie ‘aan de rand van de stad’. Nu was je opeens onderdeel van de stad geworden.
Al jaren rooien we het eigenlijk prima met elkaar. We zien jullie ieder weekend werken en genieten in jullie huisjes. We mogen soms in jullie clubgebouw vergaderen. En helaas veroorzaken buurtkinderen helaas wat overlast aan jullie westrand. Verder wonen we gebroederlijk naast elkaar. Maar echt goed kennen we elkaar niet. En dat is jammer. Een goede buur is beter dan een verre vriend, nietwaar?
Wist je bijvoorbeeld dat we met de hele wijk bezig zijn met een kunstwerk van steen? In de Drentselaan woont keramisch kunstenaar Susan van Straten die bewoners leert om van klei zelf een unieke steen te maken. Voor de zomer gaan we die samen bakken in een oven in de grond. En met de stenen wordt op het Landje Daar, het stuk land tussen de Drentselaan en Humsterlandlaan, een zelf ontworpen huisje gebouwd. ‘We bouwen een huis’ heet het project.
Wist je dat we dit jaar gelukkig weer op onze eigen traditionele manier Koningsdag kunnen vieren? Op 27 april gaan we eerst rond 10 uur met versierde fietsen de wijk rond. Daarna is er een vrijmarkt in de grote speeltuin – zo noemt iedereen in de wijk de speeltuin aan de Fivelgolaan. Je bent van harte welkom om mee te doen!
En wist je dat we op 28 mei een ‘Rondje ecogroen’ door onze wijk gaan doen? Dat is een excursie met elkaar langs de groenstroken en de permacultuur. De werkgroen Groen vertelt welke natuurpracht we daar allemaal kunnen vinden en hoe belangrijk het is om die goed te beschermen.
We zijn ook wel benieuwd naar jullie. Vaak zien wij alleen de huisjes die langs de kant van het rode fietspad staan die onze wijk in leidt. Welke huisjes staan er nog meer op jullie tuinenpark? Wie zijn de mensen die erin verblijven? En hoe kun je de cultuur van de tuindersvereniging het best omschrijven?
Laten we elkaar in onze krantjes wat vaker op de hoogte houden. Het leuke is namelijk dat we allebei een papieren krantje voor onze mensen maken. Het is in deze tijd redelijk uniek dat we nog steeds leesvoer in de brievenbus brengen. En dat kunnen we nu prima benutten! Wat zouden jullie bijvoorbeeld nog eens van ons willen weten?
Tot schrijfs!
Liefs,
de buren van de Buitenhof
Groningen, april 2022
Beste buren,
We zitten inderdaad al een aardige tijd naast elkaar, verbonden door de veen grond en gescheiden door de brede sloot. Toen ik een huisje kocht op de Tuinvereniging waren jullie er al. Dat was in 2002 (zo lang geleden alweer!). Jullie bomen en struiken waren nog laag, er hing nog iets van verwachting in de straten. Ik herinner me ook dat er meer werd verbouwd nog in die tijd. Oudere tuinders weten nog dat er voor mijn tijd weilanden lagen en er inderdaad vrij uitzicht was. Ik heb ze er niet over horen klagen trouwens; het was meer een constatering. Vanaf 2008 wandelde ik vaak door de Buitenhof. Ik noemde het, het achterommetje. Met de twee hondjes liep ik via het dijkje langs de snelweg, en dan achter de huizen langs met aan de ene kant het bedrijventerrein en aan de andere kant jullie tuinen. Wat is het er in de loop van de jaren mooi geworden! Steeds groener, en er groeien ook enorm veel bramenstruiken! Ik fantaseer dan over bramen plukken en jam maken maar ben steeds te laat. De route liep terug of via Bruilwering (de lange route) of via jullie wijk, het pleintje en dan het fietspad. Inmiddels zijn de hondjes 15 en 13 en is het te ver voor ze. Ik vind het ontzettend fijn dat jullie die route zo koesteren en in stand houden. Het ligt in een soort aangename luwte. Doen jullie veel aan het onderhoud daar?
Hoe zit het met het waterpeil in jullie wijk? Bij ons staan de tuinen geregeld onder water maar er is nu goed overleg. Wij hebben, net als jullie in de wijk, ook verschillende werkgroepen (een werkgroep die zich bezig houd met de sloten en contact heeft met waterschap/gemeente), de Paddepoel, de Vindertuin, Permacultuur, Spelen en Ontmoeten.
Een goede buur is idd beter dan een verre vriend en het is ontzettend leuk elkaar op de hoogte te houden! Jullie zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen op onze vereniging. Vanaf 6 mei zijn onze hekken weer open, je mag dan gewoon over het terrein wandelen. We hebben als je vanaf jullie kant rechts halverwege het fietspad erin gaat…helemaal op het einde een klein wild stukje genaamd Paddepoel. Aan de rand met jullie eigenlijk. En ga je aan de andere kant het hek in dan vind je daar de vlindertuin en het voedselbos. Dat terreintje waar jullie jeugd af en toe wat in de buurt hangt. Ook iets van alle tijden.
Waar komen de mensen uit jullie wijk vandaan? Is dat zo n beetje uit heel het land, of zijn het vnl. Groningers? De samenstelling van de tuinders is zeer divers. Sinds tuinieren weer wat hipper is zijn er veel jongere gezinnen bijgekomen…ook is er een groep oude tuinders die al 40 jaar ‘’op de tuin’’ zit. En werkelijk alles er tussen in. Dat maakt de cultuur levendig. Het is informeel en direct maar ook wat gereserveerd omdat we denk ik allemaal ook op z’n tijd van rust houden.
Daarover gesproken, ook wij houden de ontwikkelingen aangaande het Stadspark in de gaten.
Ook borrelt en bruist het hier op de vereniging. Mensen hebben zin om dingen te organiseren. We hebben nog geen concrete data maar ik geef ze met liefde door voor op jullie website of in het krantje tzt. Wij willen lezingen over ecologie organiseren, creatieve workshops, marktje etc.
Fijn dat er weer uitgewisseld kan worden en op een hele mooie lente en zomer!
Liefs, de buren van TRV