Beste buren
Alle jaren dat de Buitenhof nu bestaat, wonen we naast tuin- en recreatieverenging (TRV) Stadspark. Wat doen de bewoners daar eigenlijk? En wie wonen er? Op deze website kun je onze buren wat beter leren kennen (en zij ons). Lees mee met de briefwisseling die we onderling begonnen zijn. Op onregelmatige tijden kun je de laatste brieven hier lezen.
Groningen, april 2022
Beste buren,
Twee jaar geleden vierden wij ons 20-jarig bestaan. In de laatste maanden van vorige eeuw werd de Buitenhof geboren, volgens ons de leukste wijk van de stad. In korte tijd verrees een wijk met bijna 600 huizen. Jullie zullen toen wel gekeken hebben: wat gebeurt daar? Daar ging het uitzicht en de blik op mooie zonsondergangen. Voor die tijd zaten jullie ‘aan de rand van de stad’. Nu was je opeens onderdeel van de stad geworden.
Al jaren rooien we het eigenlijk prima met elkaar. We zien jullie ieder weekend werken en genieten in jullie huisjes. We mogen soms in jullie clubgebouw vergaderen. En helaas veroorzaken buurtkinderen helaas wat overlast aan jullie westrand. Verder wonen we gebroederlijk naast elkaar. Maar echt goed kennen we elkaar niet. En dat is jammer. Een goede buur is beter dan een verre vriend, nietwaar?
Wist je bijvoorbeeld dat we met de hele wijk bezig zijn met een kunstwerk van steen? In de Drentselaan woont keramisch kunstenaar Susan van Straten die bewoners leert om van klei zelf een unieke steen te maken. Voor de zomer gaan we die samen bakken in een oven in de grond. En met de stenen wordt op het Landje Daar, het stuk land tussen de Drentselaan en Humsterlandlaan, een zelf ontworpen huisje gebouwd. ‘We bouwen een huis’ heet het project.
Wist je dat we dit jaar gelukkig weer op onze eigen traditionele manier Koningsdag kunnen vieren? Op 27 april gaan we eerst rond 10 uur met versierde fietsen de wijk rond. Daarna is er een vrijmarkt in de grote speeltuin – zo noemt iedereen in de wijk de speeltuin aan de Fivelgolaan. Je bent van harte welkom om mee te doen!
En wist je dat we op 28 mei een ‘Rondje ecogroen’ door onze wijk gaan doen? Dat is een excursie met elkaar langs de groenstroken en de permacultuur. De werkgroen Groen vertelt welke natuurpracht we daar allemaal kunnen vinden en hoe belangrijk het is om die goed te beschermen.
We zijn ook wel benieuwd naar jullie. Vaak zien wij alleen de huisjes die langs de kant van het rode fietspad staan die onze wijk in leidt. Welke huisjes staan er nog meer op jullie tuinenpark? Wie zijn de mensen die erin verblijven? En hoe kun je de cultuur van de tuindersvereniging het best omschrijven?
Laten we elkaar in onze krantjes wat vaker op de hoogte houden. Het leuke is namelijk dat we allebei een papieren krantje voor onze mensen maken. Het is in deze tijd redelijk uniek dat we nog steeds leesvoer in de brievenbus brengen. En dat kunnen we nu prima benutten! Wat zouden jullie bijvoorbeeld nog eens van ons willen weten?
Tot schrijfs!
Liefs,
de buren van de Buitenhof
Groningen, april 2022
Beste buren,
We zitten inderdaad al een aardige tijd naast elkaar, verbonden door de veen grond en gescheiden door de brede sloot. Toen ik een huisje kocht op de Tuinvereniging waren jullie er al. Dat was in 2002 (zo lang geleden alweer!). Jullie bomen en struiken waren nog laag, er hing nog iets van verwachting in de straten. Ik herinner me ook dat er meer werd verbouwd nog in die tijd. Oudere tuinders weten nog dat er voor mijn tijd weilanden lagen en er inderdaad vrij uitzicht was. Ik heb ze er niet over horen klagen trouwens; het was meer een constatering. Vanaf 2008 wandelde ik vaak door de Buitenhof. Ik noemde het, het achterommetje. Met de twee hondjes liep ik via het dijkje langs de snelweg, en dan achter de huizen langs met aan de ene kant het bedrijventerrein en aan de andere kant jullie tuinen. Wat is het er in de loop van de jaren mooi geworden! Steeds groener, en er groeien ook enorm veel bramenstruiken! Ik fantaseer dan over bramen plukken en jam maken maar ben steeds te laat. De route liep terug of via Bruilwering (de lange route) of via jullie wijk, het pleintje en dan het fietspad. Inmiddels zijn de hondjes 15 en 13 en is het te ver voor ze. Ik vind het ontzettend fijn dat jullie die route zo koesteren en in stand houden. Het ligt in een soort aangename luwte. Doen jullie veel aan het onderhoud daar?
Hoe zit het met het waterpeil in jullie wijk? Bij ons staan de tuinen geregeld onder water maar er is nu goed overleg. Wij hebben, net als jullie in de wijk, ook verschillende werkgroepen (een werkgroep die zich bezig houd met de sloten en contact heeft met waterschap/gemeente), de Paddepoel, de Vindertuin, Permacultuur, Spelen en Ontmoeten.
Een goede buur is idd beter dan een verre vriend en het is ontzettend leuk elkaar op de hoogte te houden! Jullie zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen op onze vereniging. Vanaf 6 mei zijn onze hekken weer open, je mag dan gewoon over het terrein wandelen. We hebben als je vanaf jullie kant rechts halverwege het fietspad erin gaat…helemaal op het einde een klein wild stukje genaamd Paddepoel. Aan de rand met jullie eigenlijk. En ga je aan de andere kant het hek in dan vind je daar de vlindertuin en het voedselbos. Dat terreintje waar jullie jeugd af en toe wat in de buurt hangt. Ook iets van alle tijden.
Waar komen de mensen uit jullie wijk vandaan? Is dat zo n beetje uit heel het land, of zijn het vnl. Groningers? De samenstelling van de tuinders is zeer divers. Sinds tuinieren weer wat hipper is zijn er veel jongere gezinnen bijgekomen…ook is er een groep oude tuinders die al 40 jaar ‘’op de tuin’’ zit. En werkelijk alles er tussen in. Dat maakt de cultuur levendig. Het is informeel en direct maar ook wat gereserveerd omdat we denk ik allemaal ook op z’n tijd van rust houden.
Daarover gesproken, ook wij houden de ontwikkelingen aangaande het Stadspark in de gaten.
Ook borrelt en bruist het hier op de vereniging. Mensen hebben zin om dingen te organiseren. We hebben nog geen concrete data maar ik geef ze met liefde door voor op jullie website of in het krantje tzt. Wij willen lezingen over ecologie organiseren, creatieve workshops, marktje etc.
Fijn dat er weer uitgewisseld kan worden en op een hele mooie lente en zomer!
Liefs, de buren van TRV