De Buitenhof | actief en leefbaar. LogoBuitenhoftransparant

Groningen, september 2022

Beste buren,

Dank voor je leuke brief terug! Je uitnodiging heb ik met beide handen aangegrepen: op een mooie zomeravond ben ik het terrein van de TRV opgegaan. Onze wijk fiets of wandel je zo in. Maar omdat er een hek om jullie complex staat, lijkt het alsof het niet toegankelijk is. Maar de poort is gewoon open.

Het viel me op dat jullie terrein zo groot is – en dan heb ik nog maar één kant gezien. Minutenlang liep ik door groene, weelderige lanen met uitzicht op nóg groenere tuinen met een bont scala aan huisjes en huizen, van bouwval tot villa. Daar moest ik af en toe mijn nek wel voor draaien, want bijna alle huizen worden aan het zicht onttrokken door heggen of schuttingen. Hechten de bewoners zo aan hun privacy? En wat een rust en stilte, heerlijk!

Helemaal achteraan, achter jullie clubgebouw, stuitte ik op een plukbos. De paadjes waren bijna niet te onderscheiden, zo gul overgroeid was het bos. Aan de omvang van de bomen en struiken te zien staat het er al even. Over een paar weken zijn de meeste vruchten vast plukrijp! Kun je wat meer vertellen dit bos?

Je vroeg in je brief of we veel aan het onderhoud van je favoriete wandelroute door de wijk doen. Jazeker, de wijk blijft niet uit zichzelf zo mooi! Onder leiding van de werkgroep Groen gaat een groep vrijwilligers een paar keer per jaar woekerend groen te lijf. Zo worden de fruitbomen op jouw wandelpad tussen Fivelgolaan en Rozenburglaan gesnoeid. Het laatste project was de grote speeltuin: niet alleen is het houtwerk gerenoveerd, maar ook is alle gras van de paden geschraapt. We kunnen trouwens altijd een paar extra handen gebruiken!

De volgende keer dat ik bij jullie langskom, zou je me dan een rondleiding langs alle bijzondere plekjes willen geven?

Groet,

De buren van de Buitenhof

P.S. Volgende keer vertel ik meer over waar onze bewoners vandaan komen.


Groningen, september 2022

Beste buren, 

 

Wat leuk dat je meteen de daad bij het woord hebt gevoegd en een kijkje bent wezen nemen op ons terrein. Leuk dat je Jacco, een van ons geïnterviewd hebt. We komen inderdaad dezelfde issues tegen en het is fijn elkaar zo op de hoogte te houden.

Ons terrein is inderdaad groot en dan vooral langgerekt. Je hebt eigenlijk het grootste gedeelte gezien. De kant richting de snelweg is wat kleiner en ligt aanmerkelijk lager.

Wat je al wandelend hebt ontdekt is idd ons plukbos/voedselbos. Dit stukje land lag jarenlang braak totdat de vereniging het op aanvraag in bruikleen kreeg van de gemeente. Destijds in 2012 heb ik nog de aanvraag voor een ooievaarsnest verzorgd samen met iemand die toen in het bestuur zat.

Afijn, het eerste jaar kwamen er Nijlganzen in – natuurlijk – maar uiteindelijk hebben er ook ooievaars op t nest gezeten.

We begonnen destijds met een smulroute, samen met nog meer leden van de werkgroep Natuurlijk Tuinieren. Er werden bomen uitgezocht die we bij een lokale kweker ophaalden, en deels lieten bezorgen. Er werden paaltjes gemaakt en een wandelroute door het riet en hoge grasgemaaid. Andere leden van de vereniging maakten tijdens een van onze klusdagen de houten vogelkijkhut.

De smulroute liep met kruiden en bessenstruiken door een groot gedeelte van het park heen. Doordat heel veel mensen zich destijds hebben ingezet om het natuurlijke karakter van ons park uit te breiden kwamen we in aanmerking voor vier stippen van het lieveheersbeestje. Dit is een soort milieukeurmerk van de A.V.V.N. (Algemene Volkstuinen Vereniging Nederland). Deze overkoepelende tuinvereniging is landelijk en ook weer aangesloten bij een internationaal netwerk. Ze streeft naar versterking van de positie van tuinparken.

Het rietland is de basis geweest van wat nu het voedselbos heet. Tijdens deze overgangsfase werd het riet verder gemaaid en is er hard gewerkt om er een permacultuur tuin annex voedselbos van te maken. Er zijn extra bomen en struiken geplant en je zult de bouwwerken en de kas ook wel ontdekt hebben.

N.a.v. je brief ben ik er even heen gewandeld en zag dat er wel weer werk ligt te wachten. Zo overwoekert momenteel de haagwinde veel struiken. Waarschijnlijk gaan er binnenkort weer mensen aan de slag. Ook hier zijn extra handen welkom.

Ik laat je ook graag de andere kant zien van ons park. Daar is de Paddepoel waar ook vleermuizen huizen en ooit een ringslang gespot is. In de buurt is ook ons huisje. Wij zitten enigszins in het midden. Ik haal je wel op bij het hek!

Welkom dus!

 

Liefs, de buren van TRV

 

P.S 1: Ons verenigingsgebouw is ook weer open!

PS 2: Hoe kijken jullie tegen alle festivals aan die nu plaatsvinden in het Stadspark. Ondervinden jullie er geluidshinder van?