De Buitenhof | actief en leefbaar. LogoBuitenhoftransparant

Groningen, december 2022

Beste buren,

Dank voor de leuke rondleiding gisteren! In je vorige brief had je mij uitgenodigd om de ‘korte kant’ van het park te bekijken, vanaf onze wijk gezien aan de rechterkant van het fietspad. Het had net een paar dagen flink geregend, dus de heggen en tuinen waren weelderig groen. Uiteindelijk mocht ik zelfs jouw prachtige, erg gezellige huisje bekijken. 

Ik kon met eigen ogen zien dat de variëteit op het park in alle opzichten erg groot is. Dat zit hem bijvoorbeeld in de verschillen in de huisjes: moderne houten gebouwen met strakke verzorgde tuinen met kabouters, ecologisch verantwoorde rommeltuinen met zelfbouwkasteeltjes en alles wat er tussen zit. Je vertelde dat ze maximaal 4 meter hoog en 35m2 van omvang mogen zijn. 

Ook zijn er bewoners van divers pluimage, vertelde je. Rustzoekers die in het weekend in stilte van het groen genieten, ijverige tuiniers, klussers wiens huisje nooit af is en mensen die veel samen met de parkgenoten doen. Bewoners die zeven maanden lang op het park wonen tot mensen die er zelden zijn. Mensen die van harmonie en laissez-faire houden en mensen die conflicten op de spits drijven. Kortom: een mini-samenleving op zich.

Dat heeft te maken met de geschiedenis van het park, legde je uit. Van oorsprong lagen hier meerdere terreintjes. Velen daarvan hadden moestuintjes. De minder bedeelde Groningers vulden hiermee hun rantsoen. Veel oudere bewoners hebben nog steeds een tuintje. De gemeente heeft die terreinen tot één tuindersvereniging gevormd, omdat ze graag regels wilde stellen aan het bonte gezelschap. Later pas kwamen de ‘groene’ bewoners erbij. Na een rumoerige tijd is er nu harmonie op het park!

De Buitenhoffers moeten helaas even wachten om zelf het park te kunnen bekijken, want van oktober tot Bevrijdingsdag is het park alleen open voor bewoners. 

Het viel me op dat sommige huisjes en tuinen zoveel last hebben van hoog water. Niet alleen halve tuinen stonden onder water, maar op één plek ook het pad. Het wreekt zich dat onze beider huizen gebouwd zijn op veengrond. Je vertelde dat jullie daarover al in gesprek met de gemeente zijn geweest en goede afspraken gemaakt over onderhoud en – als het niet verbeterd - mogelijk zelfs een opknapbeurt. Dat is ook een idee voor onze wijk.

En wat een toeval dat jullie voorzitter Adelheid net langs kwam om een inspectierondje over het park te maken. Het was erg inspirerend om even te brainstormen over samenwerking en ideeën. Een bruggetje van de tuindersvereniging naar het Landje daar, wat een leuk idee! De Groene Bruggenbouwers hadden al contact met jullie gezocht. Op 1 oktober hadden we beide een evenement met natuurlijk voedsel hebben: wij een markt met lokaal voedsel, jullie een oogstfeest waarbij je onder andere sap maakt van fruit uit de tuintjes. We moeten maar snel verder praten.  

Nogmaals dank voor de gastvrijheid. Ik nodig je graag uit voor een rondje door de Buitenhof. Waar ben je allemaal benieuwd naar?

Groet,

De buren van de Buitenhof

P.S. Nooit geweten dat de laatste huisjes bij het tunneltje naar de Piccardthof helemaal niet bij het park horen!


Groningen, december 2022

Beste buur, 

Beste buren, dank je wel voor je warme belangstelling voor ons park. We troffen elkaar bij het fietspad, de verbindingsroute van jullie wijk, met en door ons tuincomplex heen, naar “onze’’ gezamenlijke stad Groningen. Ik zie heel vaak de buurtbewoners er overheen fietsen. Kinderen naar school en sport, moeders met kinderen in de bakfiets, wandelaars die hun hondje uitlaten. Op zondag wat vaker ouders met kinderwagens. Ik herinner me ineens weer de gladheid van drie jaar terug in het stadspark. Hebben jullie veel overleg met de gemeente over de fietsroute naar de stad?

 

Gelukkig troffen we elkaar op een warme herfstdag en kwam je daarbij ook Adelheid tegen. Zo krijg je ook meerdere perspectieven en werd de kennismaking ook extra uitgebreid met plannetjes en ideeën.  Hartstikke leuk!

Na de wandeling bleef een van je eerste opmerkingen me bij, namelijk: Ik snap wel dat de heggen tot 1.80 hoog mogen, anders kijk je er zo overheen. Waarschijnlijk verschillen we zo’n 20 cm in lengte. Op plekken waar ik altijd doorloop, omdat de heg ondoordringbaar lijkt, kon je er zo overheen kijken. Ik merkte hierdoor dat ik automatisch op sommige stukjes wat harder doorloop. Ik vond het erg leuk je veel te vertellen en te laten zien. Grappig vond ik ook dat we het over nieuwsgierigheid hadden. Als je schrijft kun je eigenlijk niet zonder nieuwsgierigheid. Het opent deuren, zoals jullie interview met een van onze tuinleden laatst.

Heel graag leg ik van harte mijn oor bij jullie te luisteren. Ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar Ons landje daar, naar jullie gezamenlijke kunstwerk, de meest groene tuin van de buurt en de boomgaard. En ook naar wie de eerste bewoner was van de wijk. Als je het goed vindt neem ik misschien wat extra belangstellenden mee.

 

Hele hartelijke groet, 

je buur TRV