De Buitenhof - actief en leefbaar

Genieten van een mooie dag in de Buitenhof 

Het is een heerlijke doordeweekse dag vandaag. De zon schijnt, de lucht is strakblauw. Het is een feest om door het Stadspark te fietsen. De Buitenhof lijkt bijna uitgestorven. Waar zouden ze zijn? Vast aan het werk, of op school, of de universiteit. Zouden ze vandaag genieten van de dag die geboden wordt? Ik vraag het me af.
Gelukkig zijn er uitzonderingen. Ik kom Anneke tegen, een bekende. Ze heeft net anderhalf uur gelopen. Via het Stadspark, de Paterswoldseweg en de Peizerweg maakt ze een grote ronde. ‘Heerlijk’, zegt ze. Het is haar aan te zien, de rode blos van de frisse buitenlucht siert haar gezicht. 

Als ik thuis ben zet ik een kop koffie. Ik combineer vanmiddag het werk met zorg voor zoonlief van drie jaar. De persoon in kwestie zit op zijn vaste plek op de bank. Hij geniet op geheel eigen wijze van deze dag. Chillen is een van zijn lievelingsbezigheden. Kleuren, Dora kijken, met auto’s spelen of met zijn vriendje Harko van een paar huizen verderop. Door zijn levenshouding ‘niks moet, alles mag’ heb ik de afgelopen periode tot meer dan 500 geteld. ‘Kom je nu eten? Ik tel tot drie!’ Dat gebeurt zo’n vijftien keer per dag. Bij het aankleden, als we naar de winkel gaan, of als hij naar bed gaat. Meestal is hij dan net op tijd. Als hij op de bank zit en zijn koekje ligt voor hem op de tafel, dan is de afstand voor hem doorgaans te ver en dan wordt de hulp ingeroepen van papa of mama. Uiteraard mag hij deze uitdaging zelf oplossen. O ja, en als Dora, Boots en Zwieber op tv zijn, mag niemand in huis praten, anders kan hij het niet horen. 

Soms wordt mijn geduld er weleens mee op de proef gesteld, maar geef hem eens ongelijk. Hij hoeft nog niets, er zijn nog geen hoge verwachtingen van hem. Hij hoeft nog niet aan prestatiecurves te voldoen, laat staan geld in het laadje te brengen voor eten, drinken, verzekeringen en hoge hypotheken. Ach, en het relativeert. Geniet van de dag. Geniet van het mooie weer. Geniet van wat je hebt. 

 

logo white large

Nextdoor is het besloten, sociale netwerk voor jou, je buren en je buurt. Het is de makkelijkste manier voor jou en je buren om online gesprekken te voeren en je leven te verbeteren in de echte wereld. En het is gratis.

Meld je aan en download de app ...

googleplay2xios app store badge2x