De Buitenhof - actief en leefbaar

Groen en Spelen

Groen en Spelen houdt zich bezig met het groen in de wijk. Er worden natuurmiddagen georganiseerd voor kinderen, BuitenWerk waar buurtgenoten samen het groen rondom de Buitenhof onderhouden, Lentekriebels, een slootmiddag en nog veel meer. Waar nodig werken we samen met de gemeente.

Het resultaat zie je onder andere aan de bloeiende bollen in de lente en de fruitbomen aan de Fivelgolaan. Rondom de wijk is het mooi wandelen en spelen op het Landje Daar en in de groenranden.

In deze werkgroep zitten Ellen Reehorst, Diana Meijer, Esther Gleis, Marieke Uitentuis en Wilma Born.

2014 2 Buitenwerk 48

Een snoeiklus bij de Buitenhof. Er is er nog wat snoeiwerk bij de natuurspeeltuin het Landje Daar en op de groenstrook aan de achterkant van de Duurswoldlaan. Heb jij zin om je mouwen op te stropen voor deze snoeiklus? Kom samen met je zoon en of dochter voor een middagje lekker buiten. Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Misschien heb je ze al aan het werk gezien, de werkgroep BuitenWerk: een vaste groep buurtbewoners, die samen met de Gemeente en Ecologisch Hoveniersbedrijf Klavertje vier hun schouders onder het beheer van de groenstroken rond onze wijk zetten.

Waarom natuurbeheer?
Zonder beheer groeien de groenstroken rond onze wijk dicht met bomen en struiken. De variatie in biotopen (leefgebieden) voor planten en dieren wordt daardoor heel snel minder. Daardoor leven er steeds minder soorten. Door regelmatig te maaien en te snoeien blijven de groenstroken gevarieerd. Door het maaisel af te voeren, wordt de grond steeds armer. Bijzondere planten houden daarvan – dus worden de groenstroken hierdoor steeds soortenrijker en ecologisch waardevoller. 25 soorten libellen hebben de poelen al gevonden, de ratelaars zijn al gesignaleerd en de orchideeen en ringslangen verwachten we binnenkort!

Waarom door buurtbewoners?
Het beheer van drassige groenstroken is arbeidsintensief, omdat er niet gewerkt kan worden met grote machines. Dit maakt het voor de Gemeente te duur. Door zelf mee te helpen is goed beheer wel haalbaar. De Gemeente zorgt voor een beheersplan, gereedschap en begeleiding.